Burger Partij Amersfoort ( BPA )
Burger Partij Amersfoort ( BPA )
Fractie
College van B&W der Gemeente Amersfoort
T.a.v. de Burgemeester, mevrouw A. van Vliet-Kuiper
Amersfoort, 18 maart 2004.
Geachte mevrouw van Vliet-Kuiper,
Op grond van artikel 37 reglement van orde voor de raad, wil de Burger Partij Amersfoort
( BPA ) graag de volgende vragen aan het college van B&W stellen.
Inleiding.
Omdat er ook zoveel gemeenschapsgeld van onze Burgers van Amersfoort bij betrokken is ( het project is in zijn totaliteit een paar honderd miljoen Euro waard ) heeft de BPA begin december 2003 bij de Europese Commissie een klacht ingediend over het, door de Gemeente Amersfoort, ondershands toewijzen van de sanering van al de oude vuilstorten rondom de A1, plus de realisatie van de 93 ha Baggeropslag in Zevenhuizen bij Vathorst.
In een recent verschenen rapport van het Ministerie van Economische Zaken ( EZ ), dat als titel heeft: Nalevingsmeting Aanbesteden 2002, staat dat maar liefst 90 % van de aanbestedingen bij gemeenten en waterschappen niet volgens de Europese regels verloopt. Het ministerie van EZ verwacht dat gemeentelijke beleidsmakers snel op dit rapport zullen reageren. Er valt namelijk, volgens het Ministerie van EZ, veel geld te verdienen door de lokale overheden als ze de aanbestedingen wel volgens de Europese richtlijn 93-87 voor grote Werken laten plaats vinden. Deze Europese richtlijnen zijn binnen de gehele Europese Unie sinds 28 november 1997 geldig, en dus ook in de gemeente Amersfoort.
De stelling van de BPA is: de gemeente Amersfoort moet zich bij alle aanbestedingen binnen onze gemeentegrenzen altijd aan de Europese wetgeving terzake houden.
De BPA stelt daarom graag onderstaande vragen:
- Wat is de conclusie van het college met betrekking tot de inhoud van het bedoelde rapport: Nalevingsmeting Aanbesteden 2002 van het Ministerie van Economische Zaken ?
- Is het college bereid, om op korte termijn, de raadsleden verder pro-actief te informeren over de conclusies van het college met betrekking tot de constateringen, feiten en gevolgtrekkingen van dit rapport ?
- Is het college bereid om vanaf heden in Amersfoort alle aanbestedingen wel volgens de Europese richtlijn 93-87 voor grote Werken te laten verlopen ?
- Is het college al benaderd door de Europese Commissie betreffende de BPA klacht over het ondershands toewijzen door de Gemeente Amersfoort van de sanering van de oude vuilstorten plus de eventuele realisatie van de 93 ha Baggeropslag in Zevenhuizen bij Vathorst ?
- Zo ja, wat was de reactie van het college op de vragen van de Europese Commissie ?
- Zo nee, is het college dan bereid in de toekomst alle raadsleden van te voren te informeren over de reactie van het college op de vragen van de Europese Commissie over deze onderwerpen ?
In afwachting van uw spoedige schriftelijke beantwoording,
Namens de Burger Partij Amersfoort ( BPA ),
Kees Kraanen
Hans van Wegen.
__________________________________________________________________________________
ANTWOORD van burgemeester en wethouders (verzonden d.d. 6-4-2004).
__________________________________________________________________________________
Vraag 1.
Het rapport heeft betrekking op de naleving in 2002. Er wordt in geconcludeerd dat bij gemeenten in dat jaar 31% van het inkoopvolume en 9% van het aantal inkooppakketten dat aanbesteed had moeten worden daadwerkelijk Europees is aanbesteed. Dit cijfer is voor de gemeenten tot stand gekomen op basis van het onderzoeken van de jaarrekeningen van 25 gemeenten (en de G4). Omdat er in totaal 489 gemeenten zijn, is het de vraag hoe representatief het onderzoek voor de situatie binnen de gemeente Amersfoort is. In het nalevingsonderzoek wordt tevens geconcludeerd dat het aantal Europese aanbestedingen tussen 2001 en 2002 flink gestegen is. Binnen alle gemeenten en ook binnen de gemeente Amersfoort is sinds 2002 een steeds grotere professionalisering op het gebied van de inkoopfunctie te zien. Dit leidt tot een verder toenemend aantal Europese aanbestedingen.
Vraag 2.
Zie antwoord op vraag 1. Overigens zal vanaf 2005 ook de accountant controleren op de naleving van de Europese Richtlijnen.
Vraag 3.
Ja, dit uitgangspunt is ook vastgelegd in de nota inkoopbeleid die door de gemeenteraad eind 1999 is vastgesteld en in het vernieuwde aanbestedingsbeleid infrastructuur en de richtlijn aanbestedingsvorm diensten, leveringen en werken die beide op 13 januari 2004 door het college zijn vastgesteld.
Vraag 4.
Op 18 maart jl. hebben wij een brief ontvangen van de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties waarbij deze ons informeerde over een door hem ontvangen brief van de Europese Commissie inzake het vermoeden dat de gemeente Amersfoort overheidsopdrachten direct zou hebben gegund zonder toepassing van Europese aanbestedingsrichtlijnen. De betreffende brieven treft u bijgaand aan. Zoals uit de brieven blijkt, spreekt de Europese Commissie echter niet de gemeente Amersfoort aan doch de lidstaat Nederland.
Vraag 5.
De minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties vraagt ons in zijn brief de gevraagde documenten aan hem toe te zenden vergezeld van een commentaar op de stelling van de Europese Commissie. In overleg met advocatenkantoor Houthoff Buruma en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is besloten allereerst uitstel te vragen van de gestelde termijn van 4 weken voor het indienen van de documenten en een commentaar. Dit verzoek is inmiddels ingewilligd. Er is uitstel verleend tot eind april. Tegelijkertijd wordt in overleg met advocatenkantoor Houthoff Buruma een commentaar op de stelling van de Europese Commissie opgesteld welk tezamen met de documenten aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zal worden toegezonden. Vervolgens is het woord aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Vraag 6.
Een afschrift van ons commentaar op de stelling van de Europese Commissie zullen wij ter kennisname zenden aan de commissie Economische Zaken.
|